Montilla i Carod, després de les eleccions del 2007, en pactar el segon tripartit en un luxós despatx de la Diagonal de Barcelona, van acordar que de la CCRTV se´n responsabilitzava ERC. L´únic trumfo aconseguit va ser la designació del conseller Tresserras, que va tirar endavant la nova Llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), encara que un socialista com Joan Ferran posés a la picota periodistes de provat prestigi com la Terribas o el Bassas i demanés «arrencar la crosta nacionalista de TV3», just el contrari del que havia pactat Carod amb Montilla. El problema és que amb l´objectiu de desgovernamentalitzar els mitjans (l´angelical idea de crear un ens independent dirigit per professionals va fer aigües ben aviat), els partits es van quedar amb el pastís convertint el seus representants en un consell d´administració amb equilibri entre govern i oposició (calen 2/3 del consell per a decisions importants). Bé, ja ho saben: la conjuntura portà Albert Sáez a la presidència de la nova CCMA i, després de pactes i contrapactes entre ERC, CiU i PSC-PSOE, a Rosa Cullell com a directora general de la CCMA. Aquesta substituí un gran professional com Escribano per la Terribas enfront de la TV i deixà a la ràdio Oleguer Sarsanedas. Els conec una mica tots dos: amb la senyora Cullell vam fer pinya per a unes eleccions de l´Ateneu justament amb el pare de l´Oleguer: la primera mai no ha amagat la seva crosta socialista, és una bona gestora i ara veurem fins on la deixen manar, vist que l´audiència ha baixat darrerament en picat. (Consti: els programes de qualitat no «venen», però els han de fer una ràdio i una televisió públiques.) L´acomiadament del senyor Bassas dels matins de la ràdio nacional -els comentaris a Internet no podien ser més sucosos- és un mal símptoma. Els polítics han tornat a confondre la ràdio pública amb la ràdio oficial. I Puigcercós sense adonar-se´n!

Cal esperar que justament a partir d´ara a la nova CCMA passi el contrari del que demanava el socialista Ferran: que s´hi vegi del tot la crosta nacionalista (o som marcians?); si hem de fer front al constant massatge del nacionalisme espanyol amagant què som nosaltres, anirem ben malservits! Entenguem-nos: no es tracta de fer folklore ni de retransmetre aplecs sardanístics; Catalunya ha de traspuar-se com per osmosi en tota mena de programes. Hem de saber qui som, quina és la Catalunya real vist que, ara com ara, te l´has de buscar a Internet. La gent ha d´aprendre sense adonar-se´n. Més i tot: Catalunya ha de saber pressionar a favor dels seus interessos des de la CCMA com saben fer alguns mitjans de Madrid. Què va dir Zapatero sobre les balances fiscals en el debat d´investidura? Repetim-ho tantes vegades com calgui! Com pot ser que el senyor Solbes es passi pel folre una Llei orgànica com és l´Estatut i avisi que no pensa complir les dades del finançament que s´hi preveuen? Si les lleis són per no complir, els catalans ens hauríem de sollevar i dir que tampoc no farem la declaració de renda en els terminis marcats! Això ho haurien de dir els «nostres» mitjans! Censurar el món real sobiranista des dels mitjans no és cap acció innocent! Una norma un xic barroera per fer-me entendre: quan un dels nostres telenotícies intituli igual que un telediari emès des de Madrid, no anirem bé.

Els posaré més exemples: la Fórmula 1, que mou afeccionats d´ençà del pilotatge d´Alonso, què té de catalana? I per això cal passar els informatius del diumenge a les 4, quarts de 5? TV3 no s´ha de posicionar davant del nou cop de porta de Zapatero a Ibarretxe i de l´anunciada consulta? No havia de donar ni una imatge dels centenars de persones que acudiren el passat dia de Sant Joan sota Sant Amanç per inaugurar el monòlit a una persona com Xirinacs i celebrar-hi el primer aplec? Sí, és clar, hem fet un 30 minuts sobre els problemes de la sequera, però no hem fet cap programa crític sobre el plans de futures centrals nuclears o les línies de molt alta tensió pactades a la nostra esquena. Pitjor: no fem allò que hauríem de fer com ara donar ressò als èxits de catalans fora del país. Darrerament, a Europa i a Sud-amèrica, hi ha hagut conjunts musicals catalans que han obert portades de diaris i aquí no n´hi ha hagut ni el més petit eco. No diguem d´un llibre català, per exemple, traduït a l´espanyol (que ja costa!) o a d´altres llengües! Volem ser tan normals que oferim espais a autors estrangers que no els fan cas ni a casa seva. No hem sabut crear ni un star system de persones dedicades a l´espectacle ni a la cultura (i hem reeixit a fer-ho amb cuiners i futbolistes!). Quants actors i actrius bons i desenganyats! Altrament, repetim per a aquest debat i per l´altre persones que ja són en el canelobre, i van canviant d´un a l´altre, en comptes de cercar persones desconegudes que els puguin ocupar ben singularment.
Encara dos exemples més: l´Estatut i el futur de Catalunya. Amb la mort d´un dels magistrats conservadors del Tribunal Constitucional (i, per tant, hipotèticament, amb vot contrari al nostre Estatut), TV3 no hauria d´haver fet res, ni reexplicar la situació, o pressionar perquè s´actués i s´arribés a una conclusió? Quan un pare de la Constitució com Miquel Roca declara que tot el Tribunal Constitucional en pes ha de dimitir, perquè cap tribunal no està per damunt d´un poble que ha decidit en un referèndum una Llei , TV3 no li ha de dedicar més espai, cercar complicitats, buscar jurisprudència, fer durar el debat, cercar respostes d´altre tarannà per deixar-les retratades? Anem al nostre futur: segons alguns intèrprets de la Constitució, si mai Catalunya es volgués independitzar, caldria un referèndum a la resta d´Espanya. (Com si els veïns poguessin votar si jo vull canviar o no el pany de la porta de casa meva o pintar les parets d´un altre color. I si fos així, ja podem anar-ho posant en evidència!) N´hi ha d´altres, que no pensen així. El jurista Alfons López Tena (vocal del Consell General del Poder Judicial) defensà a Brussel·les el passat abril que si Catalunya s´independitzés, pel Conveni de Viena de 1978, només li caldria comunicar a la UE si hi volia entrar o no, i se´n podria convertir en un nou membre. TV3 no ha de reflectir res, de tot això? És que tot això és només virtual?

No vull entrar en com es tracta el tema escolar ni el tema de la immigració -tots dos d´una manera ben erràtica-, perquè si TV3 hagués estat alerta, mai no ens haurien d´haver transportat a casa nostra camionades d´immigrants com si fossin bestiar que difícilment podrem integrar. La TV també serveix per denunciar! I el que passa amb la nostra llengua a la UE (som cornuts, ­paguem llengües més minoritàries que la nostra i ens fem fotre) no té perdó!L´estudi del retrocés del català que es presentà el mes passat fa plantejar un interrogant: s´imaginen Catalunya sense TV3? Avui és un dels nostres senyals d´identitat. Doncs, si el català retrocedeix, l´staff de TV3 ha de plantejar-se d´actuar cada dia com si fos l´últim, encara que els professionals hagin de tenir la confiança que tenen un treball per sempre. Com aquell director que proclama que vol empleats disposats a treballar gratis, perquè ja se´n cuidarà ell prou de no permetre-ho.

Sisplau, reflectim la nostra realitat amb tota la crosta que calgui! No la que ens volen fer creure des de la metròpoli!